ondervloeren

Ondervloer

Marmoleum vraagt een strakke ondervloer. Over het algemeen dient uw ondervloer dus geëgaliseerd te worden. Zandcement of anhydriet gebonden vloeren worden door ons met egaline vlak en strak gemaakt. Ook over plavuizen kan (mits ze goed vast liggen) geëgaliseerd worden.

Voor houten vloeren adviseren wij het Jumpax, dat zwevend op de vloer gelegd wordt en zo een uitstekende ondervloer voor uw marmoleum oplevert. Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat het 10 decibel geluidsreductie oplevert en zo ook prima geschikt is als egalisatie op verdiepingvloeren.

Daarnaast bieden wij uiteraard ook diverse ondervloeren voor vinyl, tapijt en laminaat.

Houten vloeren

Houten vloeren bestaan meestal uit een balklaag met planken, maar soms ook uit een balklaag met plaatmateriaal.

Begane grond
Houten vloeren op de begane grond moeten altijd een goede ventilatie hebben, om vocht af te voeren en rotten tegen te gaan. Daarvoor moet er onder de vloer een kruipruimte zijn met voldoende ventilatieopeningen in de gevels.

Verdiepingsvloeren
Verdiepingsvloeren zijn altijd droog.

Houten vloeren kunnen worden geëgaliseerd met het Jumpax-ondervloersysteem. Dit is een zwevend ondervloersysteem. Het bestaat uit een laag Foam, die op de houten vloer wordt gelegd, met daarop twee op elkaar geplakte zelfklevende MDF-platen. Goed aangebracht geeft het Jumpax-ondervloersysteem een uitstekend resultaat, waarbij de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Betonvloeren

Een betonvloer is afgewerkt met een laag zandcement of anhydriet. Een vloer op de begane grond kan op zand zijn gestort of zijn uitgevoerd met een kruipruimte, met of zonder ventilatieopeningen in de gevels. Bij mogelijk optrekkend vocht kan een vochtisolatie nodig zijn.

Zandcement
Zandcement is doorgaans niet vlak genoeg of te ruw om er direct Marmoleum op te plakken.

Anhydriet
Anhydriet kan wel vlak genoeg zijn. Hierop kan, nadat de vloer is geschuurd en voorzien van een primer, rechtstreeks Marmoleum gelegd worden.

Indien nodig kunnen we zowel ondervloeren van zandcement als van anhydriet egaliseren op de volgende manieren:

1. Met vloeibaar egalisatiemiddel
Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm. Het wordt aangemaakt met water en aangebracht met een egaliseerkam en prikkelrol. Een dunne laag (ca. 2 mm) zal een vloer alleen gladder maken.
Een dikkere laag (vanaf ca. 4 mm) kan ook lichte golvingen uit de vloer halen. Na droging wordt de laag licht opgeschuurd. Het is noodzakelijk dat, voordat het egalisatiemiddel aangebracht wordt, vochtonderzoek gedaan wordt, primer aangebracht wordt en eventuele scheuren hersteld worden.

2. Met het Jumpax-ondervloersysteem
Dit systeem haalt zowel de ruwheid als lichte oneffenheden uit de vloer. Hoe dit systeem toegepast wordt kunt u hierboven lezen bij ´Houten vloeren´.

Kenmerken van een ondervloer

  • Een ondervloer kan beschermen tegen optrekkend vocht.
  • Een ondervloer egaliseert kleine oneffenheden van de onderliggende vloer.
  • Geluidsisolatie, zowel voor de onderliggende kamer als voor de kamer waar de vloer wordt geplaatst.
  • Thermische isolatie. Dit kan nodig zijn, bijvoorbeeld in onverwarmde ruimten (zoals garages). In andere gevallen is het niet nodig, bijvoorbeeld op vloerverwarming.
  • Het verbeteren van het loopcomfort en de schokdemping.