laminaat2

Laminaat

De voordelen van een laminaatvloer zijn: slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken, kleurecht en een laminaatvloer is eventueel door handige doe het zelvers makkelijk zelf te leggen. Een laminaatvloer is niet aan te raden voor vochtige ruimtes zoals badkamers. De toplaag van de laminaatvloer is waterbestendig maar de onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Vandaag de dag zijn er veel merken met allerlei klik-systemen, kleuren, structuren in de toplaag, V-groef, mat, zijdeglans, hoogglans, rubber randjes (scheepsdek) en verlichting in het laminaat. Nieuw is bij een aantal merken een 3D V-groef. In werkelijkheid glad, maar optisch goed zichtbaar. Sinds een jaar is het zelfs mogelijk om uw laminaatvloer optioneel te voorzien van elektrische vloerverwarming. Traditioneel kunt u sommige merken toepassen met een warm water vloerverwarming als hoofdverwarming

Laminaat is zeer eenvoudig in onderhoud, regelmatig stofzuigen en dweilen is ruim voldoende. Gebruik wel de juiste vloeronderhoud producten want per fabrikant kunnen hieraan verschillende eisen worden gesteld. Vaak is het dweilen met een neutrale reiniger voldoende om de laminaatvloer mooi schoon te houden. Ook zijn er diverse laminaat reparatie setjes te verkrijgen voor als er een beschadiging is opgetreden.

Lamelparket

Lamelparket zijn planken opgebouwd uit 3 lagen. De toplaag bestaat uit hardhout variërend in dikte van 3 tot 6 mm. De middenlaag bestaat meestal uit vuren strookjes, die haaks op de toplaag zijn gelijmd. De onderlaag is een contralaag, ook meestal van vurenhout, gelijmd in de lengterichting van de toplaag.

Deze 3 lagen worden onder grote druk samengeperst tot één geheel. De toplaag wordt afgewerkt met enkele slijtvaste lagen, zoals olie of lak. Doordat de planken allen voorzien zijn van een zogenaamde vellingkant, krijgen de vloerdelen een echte massieve uitstraling.

Het grote voordeel van deze lagenopbouw is dat de lamelplanken nagenoeg niet meer werken, zodat deze uitstekend geschikt zijn om zwevend te leggen.